Οι επικριτές των βιοκαυσίμων υποστηρίζουν ότι τα βιοκαύσιμα (π.χ. η παραγωγή αιθανόλης από καλαμπόκι) δεν είναι «πράσινα», επειδή χρησιμοποιούν πολύτιμη γεωργική γη, γεγονός που αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και δεν αποτελεί λύση πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον.
Όμως η νέα μέθοδος αξιοποιεί, ως πρώτη ύλη, άχρηστη μέχρι τώρα βιομάζα που δεν έχει σχέση με την τροφή, όπως τη βαγάσση (ζαχαροκαλαμόσκονη) και τον κορμό του καλαμποκιού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγόμενη βενζίνη έχει την ίδια χημική και μοριακή σύσταση με τη βενζίνη των διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως σε ένα αυτοκίνητο, χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε τεχνολογική μετατροπή.
Η αμερικανική επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα βακτήριο που ανακαλύφθηκε, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, σε μια γαλλική χωματερή. Συνδύασε έπειτα το βακτήριο με μαγιά, που μπορεί να παράγει διάφορες χημικές ουσίες. Όταν η παραγόμενη από την ανάμιξη ουσία ανακατεύεται με βιομάζα, το βακτήριο παράγει οξικό άλας. Η μαγιά «τρώει» το οξικό άλας και παράγει ένα αέριο, που στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε κανονική βενζίνη ή και σε άλλες χημικές ουσίες, όπως το αιθυλένιο, από το οποίο, μεταξύ άλλων, παρασκευάζονται οι πλαστικές σακούλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου