Chapati και puris στο σπίτι
Για πετυχημένα chapatis ή puris είναι σημαντικό να έχουμε το σωστό αλεύρι, τα απαραίτητα σκεύη και, βέβαια, να ρυθμίζουμε προσεκτικά τη θερμοκρασία. Το καλύτερο αλεύρι για τα chapatis και τα puris είναι το durum atta αλεύρι, το οποίο διατίθεται σε παντοπωλεία με είδη από Ινδία και Σρι Λάνκα, κοντά στην Κεντρική Αγορά. Μπορούμε επίσης να το αντικαταστήσουμε με κανονικό αλεύρι ολικής αλέσεως, αλλά καλύτερα να μη χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, γιατί η ζύμη δεν θα ανοίξει όπως πρέπει. Σε ορισμένα μέρη της Ινδίας χρησιμοποιούν πολύ λεπτούς πλάστες - όπως τις πιτόβεργες της Ηπείρου ή την «κλωστή» της Θεσσαλίας- για να φτιάξουν πολύ λεπτά, σαν χαρτί, rotis.
Για τα chapatis και για τα puris φτιάχνουμε τη ζύμη διαμορφώνοντάς την σε σχήμα κορμού (σαν ρολό για μπισκότα) και την αφήνουμε στην άκρη να «ξεκουραστεί». Κατόπιν, την κόβουμε σε κομμάτια-φέτες, με τα οποία φτιάχνουμε μικρές μπάλες που στη συνέχεια ανοίγουμε σε δίσκους. Ένα ταψάκι είναι τέλειο για το ψήσιμο των chapatis. Τα puris πάντα τηγανίζονται, κατά προτίμηση σε γουόκ. Είτε παρασκευάζουμε μια δόση chapatis είτε τηγανίζουμε puris, πρέπει πρώτα να ζεστάνουμε καλά το ταψάκι ή το γουόκ. Με άλλα λόγια, το αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 λεπτό περίπου πριν αρχίσουμε να τα φτιάχνουμε. Κατόπιν ρυθμίζουμε τη φωτιά έτσι ώστε να διατηρούμε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, ώστε για να μαγειρευτούν τα rotis ομοιόμορφα και καλά χωρίς όμως να καούν.
Όταν λοιπόν έχετε πάνω στον πάγκο της κουζίνας σας τις συνταγές, τα υλικά και τα σκεύη, μπορείτε να ξεκινήσετε. Και μια τελευταία συμβουλή: καλύτερα να φτιάξετε πρώτα ένα δοκιμαστικό chapati ή puri, για να σιγουρευτείτε ότι οι θερμοκρασίες μαγειρέματος είναι οι σωστές. Μετά, βγάλτε τα υπόλοιπα υλικά και δημιουργήστε!
Some Frames Seen in Tate Britain Gallery.
Πριν από 8 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου