Social Icons

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008

Αρχιπυροσβέστης ένα κομπιούτερ

Αρχιπυροσβέστης ένα κομπιούτερ

Η φωτιά ξεσπά στις 2.45 το μεσημέρι. Τρία με πέντε λεπτά μετά, το στίγμα της εμφανίζεται στους ψηφιακούς χάρτες των υπολογιστών των πυροσβεστικών οχημάτων και στα κεντρικά. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί περνούν αυτόματα στο σύστημα τα δεδομένα της έντασης του ανέμου και της θερμοκρασίας του αέρα και το ειδικό πρόγραμμα προχωρά σε προγνώσεις για την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Oι οθόνες των πυροσβεστικών ενημερώνονται για την προβλεπόμενη πορεία της φωτιάς αμέσως, ενώ εμφανίζονται και οι δρόμοι που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή προσέγγιση της εστίας. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα υπολογίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τα πυροσβεστικά να φτάσουν σε θέσεις μάχης. Η πυρκαγιά σβήνει προτού πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στην Κέρκυρα. Το αποτέλεσμα; Οι 27 δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του συστήματος τέθηκαν σε άμεσο περιορισμό, προτού εξαπλωθούν σε έκταση μεγαλύτερη από ένα στρέμμα. Το συνολικό κόστος ανήλθε μόλις σε 800.000 ευρώ.
«Αυτό το σύστημα δημιουργήθηκε με βάση την αρχή “αν προλάβεις τη φωτιά στο πρώτο πεντάλεπτο, τη σβήνεις και με ένα ποτήρι νερό”», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Νίκος Κανελλόπουλος που σχεδίασε το σύστημα πρόληψης και πρόγνωσης πυρκαγιών. Το επίτευγμά του αποτελείται από 6 σταθερούς μετεωρολογικούς σταθμούς που πραγματοποιούν καθημερινά χιλιάδες μετρήσεις για τη θερμοκρασία του αέρα, την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου καθώς και για την υγρασία της ατμόσφαιρας.
Στον κεντρικό υπολογιστή
Τα δεδομένα μεταδίδονται ασύρματα στον κεντρικό υπολογιστή που βρίσκεται στο Πυροσβεστικό Τμήμα Κέρκυρας, όπου και δημιουργούνται σε πραγματικό χρόνο χάρτες επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. «Έτσι κατανέμονται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα πυροσβεστικά οχήματα ώστε να βρίσκονται κοντά στις περιοχές που κινδυνεύουν», λέει ο κ. Κανελλόπουλος. Επιπλέον, 10 φορητοί σταθμοί, οι οποίοι επίσης στέλνουν στον κεντρικό υπολογιστή στοιχεία, έχουν εγκατασταθεί σε πυροσβεστικά για να καλύπτονται λεπτομερέστερα τα 591 τετραγωνικά χιλιόμετρα του νησιού.
«Οι χάρτες επικινδυνότητας προβάλλονται στις οθόνες που βρίσκονται στα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και σε υπολογιστές χειρός με τους οποίους είναι εφοδιασμένοι οι πυροσβέστες», επισημαίνει ο καθηγητής.
Μόλις εκδηλωθεί μία πυρκαγιά και γνωστοποιηθεί στα κεντρικά, οι συντεταγμένες της εστίας τοποθετούνται στους ψηφιακούς χάρτες και ενημερώνονται τα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων. Ο συντονιστής δίνει την εντολή στα οχήματα που βρίσκονται κοντύτερα να την προσεγγίσουν, ενώ στους χάρτες απεικονίζονται οι δρόμοι πρόσβασης στην εστία, αλλά και οι δρόμοι που κινδυνεύουν να αποκοπούν

ωραια ολα αυτα θα λετε... αλλα για δειτε τα παρακατω

Πλήρης αδιαφορία των αρμοδίων

«ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το μόνο αυτοματοποιημένο σύστημα που λειτουργεί σε επιχειρησιακό επίπεδο στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν με έχουν πάρει ούτε ένα τηλέφωνο- φαίνεται πως κανείς δεν ενδιαφέρεται» λέει ο κ. Κανελλόπουλος.
Η αδιαφορία των υπευθύνων δεν σταματά εδώ: «Δεν έχουν προβλεφθεί χρήματα ούτε για τη συντήρηση του συστήματος. Δεν υπάρχουν κονδύλια για την αλλαγή των μπαταριών και τη συντήρηση των ηλιακών πάνελ των μετεωρολογικών σταθμών, καθώς και για την αντικατάσταση εξαρτημάτων που έχουν υποστεί φθορές. Ένα ακόμη πλήγμα που έχει δεχθεί η προσπάθειά μας είναι ότι απ΄ όλους τους υψηλόβαθμους πυροσβέστες που εκπαιδεύθηκαν πέρυσι για να επιχειρούν με το συγκεκριμένο σύστημα, μόνο ένας έχει μείνει στο νησί λόγω των μεταθέσεων» αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος.

(Σημειωση: πηγη "Τα ΝΕΑ" στις 29 Μαιου 2008)
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080529&nid=8674796&sn=&spid=876
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080529&nid=8674810&sn=&spid=876

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Blogger Templates